Stockholms rödgröna styre har beslutat att de påstådda utsläppen från stadens måltider måste minskas med nästan hälften till 2030. För att åstadkomma detta är det bland andra stadens elevers mat som påverkas.

I Stockholms stads regi serveras närmare en miljon måltider varje vecka. Enligt ett nytt matprogram måste de bidra till att minska klimatpåverkan.

– Vi vill ha en tallrik som ligger inom ramen för planetens gränser. Då behöver vi pressa ner utsläppen från våra måltider med 40 procent till år 2030, säger klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP) till Mitt i.

På Hökarängsskolan började man med ”vegetarisk måndag” för att sedermera gå över mer och mer till växtbaserad mat. Enligt kökschef Katarina Nylén har deras vinnande koncept varit att smyga in växtbaserat.

LÄS ÄVEN: Forskare: Växtbaserad mat inte säkrare än animaliska

– De yngre barnen, som kommer direkt från förskolan, är redan vana vid havreris. Och de äldre eleverna har varit med så länge nu att det har blivit en naturlig del av deras vardag, säger hon.

Ett av programmets mål är att 70 procent av maten som serveras i skolorna ska vara ekologisk och nu ställs samma krav på alla mejeriprodukter.

Åsa Lindhagen (MP). Foto: Miljöpartiet

Måste rädda klimatet

Medan Hökarängsskolan pekas ut som en framgång har andra skolor och verksamheter inte kommit lika långt, menar finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Enligt Wanngård är kritikstormen som skolorna får i början tuff att gå igenom. Där ser man att matprogrammet ska vara en hjälp för skolorna och det handlar inte om pekpinnar, försäkrar hon.

– Man ska nå målen, det kommer mätas. Men det är ju krav för oss alla i vår vardag att vi måste rädda klimatet.

LÄS ÄVEN: DO: Inte diskriminering med vegetariskt som alternativ till fläskkött