I oktober steg matpriserna med 17 procent jämfört med samma månad i fjol, vilket var betydligt mer än Konjunkturinstitutet räknat med. Samtidigt går de globala priserna på vete och energi ned, men det är ännu inget som gett effekt i Sverige. Här stiger dessutom matpriserna mer än i grannländerna.
– Vi har trott att priserna skulle stabilisera sig eftersom världsmarknadspriserna på exempelvis vete och raps har sjunkit. Exporten från Ukraina har också kommit igång igen, säger Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet, till TT.
Att matpriserna ökar så dramatiskt tror man till viss del hänger ihop med växelkursen och den svaga kronan.
LÄS ÄVEN: LISTA: Så mycket dyrare är maten – här är livsmedlen som stigit 25 procent
Samtidigt har det förts en debatt om företagen passar på att höja priserna mer än nödvändigt, något som Konjunkturinstitutet håller på att utreda.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Finns det få aktörer finns det alltid en risk att konkurrensen fungerar sämre, vi vill se många aktörer som konkurrerar med varandra, säger Martin Bäckström på Konkurrensverket.
Höga svenska matpriser
Enligt en undersökning Konkurrensverket gjorde 2018 låg de svenska matpriserna högt jämfört med övriga Europa. I september och oktober i år låg matprisinflationen lägre i Norge, Danmark och Finland.
LÄS ÄVEN: Kraftigt höjda matpriser hos lågpriskedja – upp till 50 procent
Tittar man på hela 2000-talet så har svenska matpriser stigit med 2,2 procent per år, danska och tyska med 2,1 procent, norska med 1,7 procent och finska med 1,6 procent.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.