30 år efter att kryssningsfartyget M/S Estonia förliste på Östersjön och tog med sig 852 människor i djupet, anser varannan svensk att frågan om orsaken till katastrofen inte är besvarad. Nu kräver en grupp av de 51 svenskar som överlevde att regeringen tillsätter en ny haveriutredning.

Hypoteserna, vid sidan av den officiella haverikommissionens förklaring om ett lossnat bogvisir, är många om vad som egentligen hände när Estonia sjönk den 28 september 1994. Många tror att fartyget sänktes genom att torpederas och att detta mörklagts. Ännu fler anser att det i varje fall råder stora oklarheter kring förlisningen som behöver redas ut.

LÄS MER: Rakt på #15: Estonias förlisning – mörkläggning och lögner

– I en haveriutredning är det jätteviktigt att reda ut vad som hände och hur det hände. När man synliggör de frågorna kan man också se vem som var ansvarig. Förstår man hur och varför och vem som var ansvarig får vi en förklaring till katastrofen som vi kan leva vidare med. I dag finns det stora hål i de här delarna. Vi kräver att man tar avstånd från den tidigare rapporten, säger Estonia-överlevaren Sara Hedrenius till TV4-nyheterna.

LÄS MER: Dokumentär avslöjar: Fyra meter stort hål i Estonia – avfärdades tidigare som konspirationsteori

I en undersökning som Infostat gjort på uppdrag av en grupp Estonia-överlevare svarar varannan svensk (49 procent) att man anser att orsaken till katastrofen inte är klarlagd. Det har skadat förtroendet för myndigheter, politiker och samhället i stort menar man.

LÄS MER: Försvarsmakten: Estonia användes för militära transporter

Därför kräver man att regeringen tillsätter en ny haveriutredning. Så sent som i februari i år sade åklagarmyndigheten emellertid nej till att förundersökningen om Estonia-katastrofen ska återupptas. Detta trots nya och enligt många graverande fynd som indikerar att förlisningen inte gick till så som beskrivs i haverikommissionens rapport.

LÄS MER: Åklagarbeslut: Ingen svensk Estonia-utredning

En konsekvens av att Estonia-katastrofen är omgärdad av så mycket misstankar och osäkerhet kring vad som är sant, är att händelsen undviks av lärare på historielektionerna i skolan, säger Sara Hedrenius. Motsvarande obekväma hållning finns inte kring att prata om en annan stor fartygskatastrof, Titanic – få tvivel råder om att det var en kollision med ett isberg som fick jättefartyget att sjunka.

LÄS MER: Hårdare straff för dykningar vid Estonias vrakplats

Se Samnytts genomgång om mörkläggning och lögner:

LÄS MER: Ingvar Carlsson: Berätta om krigsmateriel ombord på Estonia