Regeringen och Sverigedemokraterna går fram med lagförslaget om anonyma. Detta för att bryta den växande tystnadskulturen i Sverige. Beslutet innebär att Tidöpartierna kör över Lagrådet som kritiserar förslaget för att skada förtroendet för rättsväsendet.

De senaste åren har polisen vid flera tillfällen meddelat att det finns en utbredd tystnadskultur som gör det svårt att bedriva verksamheten. Det handlar om att boenden i ”utsatta områden” inte berättar någonting för poliser och även vägrar vittna i rättsprocesserna.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill begränsa offentlighetsprincipen – på grund av gängen

År 2018 publicerade Brottsförebyggande rådet (Brå) en rapport om ”relationen till rättsväsendet i socialt utsatta områden”. Detta efter att ha genomfört intervjuer med boende och personer som arbetar i dessa områden. Det framgick av rapporten att ungefär hälften varken skulle ringa eller vittna även om de själva var brottsoffer.

”Nära 70 procent av de boende uppger i trappuppgångsstudien att det finns kriminella personer eller grupperingar som har en inverkan på området i något avseende. Flest anger att de påverkar personer i området att inte vittna. Kriminella grupperingar sprider rädsla bland boende genom sitt skrämselkapital.”, uppgav Brå.

Orsaken är rädsla för repressalier i form av allt från trakasserier till grovt våld mot en själv och mot anhöriga. Det framgick av rapporten att boende inte ens skulle våga säga ifrån vid skadegörelse. Enligt Brå har tystnad blivit en etablerad norm i vissa grupper av boende.

”I samtliga områden vi undersökt är en sådan när samarbete med polisen uppfattas som ett avsteg från normen, eftersom tystnad blivit en etablerad norm i vissa grupper av boende. Det yttrar sig genom att boende betonar att man inte pratar med polisen här. Eller genom att laglydiga personer använder termen golare om dem som larmar till skolpersonal eller polis. I dessa exempel blir det också tydligt att normen att man inte pratar med polisen påverkar rättsväsendets förutsättningar att arbeta”, skrev Brå.

Tidöpartierna går fram med förslaget

Regeringen och Sverigedemokraterna har arbetat fram ett förslag för att råda bot på utvecklingen och se till att fler grovt kriminella kan lagföras men även fällas.

När Tidöpartierna lade fram förslaget om anonyma vittnen till Lagrådet, en svensk myndighet med uppgift att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen, blev det däremot blankt nej.

Lagrådet ansåg att mervärdet med anonyma vittnen framstod som ”mycket begränsat” och att det även är förenat med risker för rättssäkerheten.

Vidare varnade både Domstolsverket och Justitieombudsmannen för att det skulle skada förtroende för rättsväsendet. Men Tidöpartierna är av en annan uppfattning och menar att detta behövs för att stävja utvecklingen med en växande gängkriminalitet som biter sig fast i samhället.

”Öka lagföringen”

På fredagsmorgonen hölls en pressträff där Tidöpartierna presenterade att de går vidare med lagförslaget om anonyma vittnen.

– Det råder ingen tvekan om att ett system med anonyma vittnen är ett nytt inslag i vår svenska rättsordning, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) på pressträffen och fortsatte:

– Varför går vi då fram med det här? Jo, i syfte att stärka skyddet för vittnen, bryta tystnadskulturen och öka lagföringen av allvarlig brottslighet.

Det framgick av pressträffen att systemet med anonyma vittnen enbart ska användas i undantagsfall och främst vara aktuellt vid gängrelaterad brottslighet där vittnet eller anhöriga riskerar att utsättas för allvarliga brott.

Samtidigt har Tidöpartierna gjort några ändringar i lagförslaget efter Lagrådets kritik. Bland annat krav på att andra åtgärder för att skydda vittnet ska vara otillräckliga innan ett anonymt vittnesmål får användas.

– Jag vill betona att förutsättningarna för att höra ett vittne anonymt är högt ställda, sa Strömmer.

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2025. Se hela pressträffen:

LÄS ÄVEN: Tuffare lagar mot gängbrottslighet populära bland personer med utländsk bakgrund