Den hårt kritiserade massövervakningslagen Chat Control som tagits fram på EU-nivå implementeras nu i Sverige. Detta efter att regeringspartierna M, KD och L gått förbi samarbetspartiet SD och röstat igenom förslaget tillsammans med S.

Det var på justitieutskottets sammanträde i riksdagen på torsdagen som beslutet togs att svenskarna inte längre ska kunna kommunicera utan insyn från ”storebror”. Krypterade appar som Whats App, Telegram, Facebook Messenger med flera måste framgent ha så kallade bakdörrar så att polisen och andra myndigheter alltid kan gå in och läsa vad medborgarna skriver till varandra.

Befaras användas till annat än pedofiljakt

Chat Control-lagen, som egentligen heter CSAM-förordningen, har sålts in med det förmenta och behjärtansvärda syftet att skydda barn från grooming från pedofiler på nätet. Kritiker menar dock att möjligheten till massövervakning av folket kan och också kommer att användas med helt andra motiv.

Bland IT-experter råder närmast konsensus om att lagen är en demokratis styggelse som inkräktar på vedertagna medborgerliga rättigheter till personlig integritet. De skrivningar som lagts till i det slutliga förslaget om att massövervakning bara får användas för vissa ändamål, menar man är ett spel för gallerierna för att blidka kritikerna och av intet värde när möjligheten väl finns på plats.

LÄS ÄVEN: IT-säkerhetsexperten om chat control: ”Våra politiker har blivit grundlurade”

– EU-kommissionen verkar ha en förvriden tanke om att det är EU som styr i hela världen. Om vi tvingar de här apparna att bygga in bakdörrar och sedan lagstadgar om att dessa endast får användas för att leta efter barnövergreppsmaterial – det betyder på inga sätt att företag, stater och andra aktörer kommer hålla sig ifrån att använda funktionen för en rad andra saker, varnade IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka i höstas när frågan var uppe på tapeten.

Demonstration mot Chat Control i Tyskland. Bild: Jakob Rieger.

Regeringen bröt med SD – röstade ihop med S

De svenska regeringspartierna, M, KD och L, väljer trots kritiken att ge klartecken för den orwellska lagen. Eftersom Tidösamarbetspartiet SD är emot lagen, gick regeringen i stället till Socialdemokraterna för att få en majoritet bakom sig. Utöver SD röstade även C, V och MP nej.

Adam Marttinen (SD), som vikarierar som ordförande för justitieutskottet under Richard Jomshofs tillfälliga frånvaro, är starkt kritisk till att Sverige nu öppnar dörrar på vid gavel för maktapparaten att spionera på medborgarna

– Vi menar att det här förslaget är alldeles för långtgående och att krypteringen bryts i och med detta. Om förslaget går igenom och blir lag i hela EU öppnar det upp för massövervakning. Man kommer att förlora tilliten till krypterade tjänster, säger han i en kommentar till GP.

LÄS ÄVEN: Riksdagen säger JA till nya massövervakningslagen

Marttinen delar IT-experternas farhågor om att den här tekniken kommer att användas för betydligt mer än att bara skanna nätet efter pedofiler. Så kallad ändamålsglidning är en uppenbar risk när det börjar klia i fingrarna på makthavarna.

– Det här är ett sluttande plan där man ser en effektivitet i verktyget. Det ser jag som en påtaglig risk, säger Marttinen.

LÄS alla artiklar på Samnytt om Chat Control HÄR.