På onsdagen kommenterade SD-toppen Björn Söder, ordförande för den svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), nyheten att USA:s nyvalde president Donald Trump men även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vill se fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina. Enligt Söder är samtal “bästa framkomliga väg”. SD-ledaren Jimmie Åkesson håller däremot inte med partikamraten om den linjen utan har framfört att fokuset för EU och Sverige måste vara att stötta Ukraina både ekonomiskt och militärt “så att landet kan stå emot så länge som möjligt”.

Fler länder följer nu efter Viktor Orban och Ungerns linje om att föra samman Ukraina och Ryssland i samtal för att få ett slut på kriget som pågått i över två och ett halvt år.

LÄS ÄVEN: Försvarsminister Pål Jonson (M) öppnar för att trotsa Trumps fredsförslag och fortsätta Ukraina-kriget

Det är Expressen som har frågat riksdagens tidigare talman Björn Söder som idag är ordförande för den svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) om hur han ser på Donald Trumps linje att föra samtal med Putin.

En linje som även den tyske förbundskanslern Olaf Scholz sedan söndagen har valt att hoppa på. Enligt Scholz kan ett sådant samtal ske snart.

– Jag har bestämt mig för att prata med Rysslands president vid rätt tillfälle, sade Scholz till tyska ARD.

LÄS ÄVEN: C-ledaren rasar över fredslösning mellan Ryssland och Ukraina: “Skrämmande”

I Sverige har ingen politiker i riksdagens åtta partier yttrat något om att öppna för fredssamtal utan det har enbart varit utspel om mer vapen och pengar till Ukraina. En miljardrullning som samtidigt ställs mot Sveriges inhemska behov.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson i april ventilerade sina tankar om att Ukraina-stödet faktiskt har en “övre gräns” och måste balanseras mot inhemska behov rasade övriga partier.

– Liberalerna har hela tiden varit tydliga med att vårt stöd måste öka om vi vill att Ukraina ska segra. Det får helt enkelt inte ställas mot andra viktiga behov i landet Sverige, sa Johan Pehrson (L) och fortsatte:

– Det här är ingen övre gräns utan ett golv!

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD överens: Minst 100 miljarder till Ukraina

Men nu har SD-toppen Björn Söder brutit riksdagspartiernas tystnad om fredssamtal. Söder anser att linjen som Trump och Scholz öppnar för “är bästa framkomliga väg”.

– Jag tror att dialog är bästa framkomliga väg i alla sammanhang. Slutar man med att hålla dialog eller prata med varandra, då har man grävt så djupa skyttegravar så att man aldrig kommer ut ur dem, säger Söder till Expressen.

Söder är även tydlig med att Ukraina självklart ska vara involverade i samtalen och att ingångsvärdena inte får vara att Ukraina ska avsäga sig sitt erkända territorium.

Bilder från Ukraina. Bilder från Ukraina. Foto: President of Ukraine / Oleksandr Ratushniak / UNDP Ukraine /

Åkesson: “Stå emot så länge som möjligt”

SD-ledaren Jimmie Åkesson är däremot inte av samma uppfattning som Björn Söder. Åkesson avfärdar idén att föra fredssamtal eftersom att det kommer på bekostnad av Ukraina och landsgränserna.

– Just nu är alla försök till samtal om fred och eld upphör något som kommer att ske på bekostnad av Ukraina och dess territoriella integritet. Fokus för EU och Sverige måste vara att stötta Ukraina både ekonomiskt och militärt så att man kan stå emot så länge som möjligt, säger Åkesson till Expressen.

Kristersson: Fredssamtal måste ske på Ukrainas villkor

Efter att Tysklands förbudskansler Olaf Scholz vädrat idén om att faktiskt föra fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina har statsminister Ulf Kristersson (M) plötsligt också öppnat sig för tanken. Samtidigt tror Kristersson att Scholz, som befinner sig i en valrörelse, bara försöker locka till sig väljare.

Statsminister Ulf Kristersson kräver att fredssamtal sker på “Ukrainas villkor” trots att president Volodymyr Zelenskyj valde att lämna den tidigare fredsförhandlingen i Istanbul 2022.

LÄS ÄVEN: Elon Musks fredsplan: “Vissa delar av östra Ukraina föredrar Ryssland”

Nu över två och ett halvt år senare har verkligheten på slagfältet förändrats, vilket kan göra det svårt att kräva fredssamtal på Zelenskyjs villkor – att varje ockuperad bit av Ukraina ska återlämnas. Det är en hållning som Putin blankt motsätter sig samtidigt som hans trupper fortsätter att vinna mark i östra Ukraina.

– Fredssamtal kan alltid föras och måste föras med de som är part i kriget. Den stora poängen är att samtal måste ske på Ukrainas villkor. Ukraina måste definiera på vilken grund den sortens samtal kan ske och de måste vara med i samtalen, säger Kristersson till Expressen.

Även Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson motsätter sig fredssamtal. Andersson tycker att det är “olyckligt” att socialdemokraten Olaf Scholz ställer stödet till Ukraina mot stöd till tyska medborgare.

Del av Ukraina som Ryssland har tagit över. Karta från ISW.

LÄS ÄVEN: Nato-planen: 100 miljarder euro till Ukraina – ska “skydda” från Trump