Svenska pass är eftertraktade då de är så lätta att resa med i hela världen. De används också till id-kapningar och bedrägerier samt i människohandel.
Den utbredda problematiken med påstått borttappade pass skulle lagändringar 2015 råda bot på. 2015 var också rekordåret då 63 644 pass anmäldes försvunna.
Ändringarna bestod av att gamla pass spärras och att svenska medborgare beviljas högst tre vanliga pass under period om fem år.
Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) utlovade att ändringarna skulle minska antalet svenska pass som utnyttjas för brottsliga handlingar.
2016 låg nivån kvar på nästan samma nivå, 63 628 stycken, och i fjol sjönk antalet marginellt till 62 773.
– De används främst i kriminella sammanhang, säger Monica Andersson, verksamhetsansvarig för resehandlingar vid polisen, till Aftonbladet.
Andersson tror att det fortsatt höga antalet beror på att många fortfarande använder passet som id-handling.
– Trots att det skrivs så mycket om id-kapningar finns det fortfarande en oaktsamhet, man använder passet som legitimation på krogen och så. Eftersom passet är för stort för att få plats i plånboken läggs det i bakfickan istället. Det är så de flesta pass försvinner.
Polisen planerar nu en kampanj som ska informera om att passet är en värdehandling och att man bör iaktta försiktighet.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.