Attendos regionchef Helena Winter och företagets HR-specialist Sorena Jamshad döms för en repressalie mot ett vårdbiträde som under covidpandemin slog larm om missförhållanden inom vårdbolagets äldreomsorg. Det beslutar Högsta domstolen idag. Båda två döms till 80 dagsböter.
Maj 2020. Coronapandemin håller Sverige i ett skräckgrepp. Folkhälsomyndigheten håller dagliga pressträffar där allmänheten uppmanas tvätta händerna, får veta hur många nya covid-fall som upptäckts och hur många som avlidit.
Allra värst är situationen på äldreboendena, där äldre människor med nedsatt immunförsvar lättare smittas och blir svårt sjuka av viruset.
Vårdbiträde slår larm
Det är i det läget som vårdbiträdet Stine Christophersen larmar om situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i centrala Stockholm, där hon arbetar. Först i en knappt en och en halv minut lång video som hon lägger upp på Youtube.
Drygt tre veckor senare berättar Stine dessutom för Expressen om situationen på äldreboendet. Hon beskriver det som “ett slagfält” där de äldre avlider i snabb takt.
En av anledningarna till att äldre dör är, enligt Christophersen, att ägaren Attendo inte håller friska och sjuka åtskilda. Det gör att viruset snabbare sprider sig mellan de boende.
Nästan hälften av de boende på fyra avdelningar har enligt Expressens artikel avlidit inom ett par veckor; något som Attendo förnekar.
Viktigt meddelande
Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande
Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.
Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.
Kallas till möte
Knappt två veckor efter att artikeln publicerats i Expressen får Stine Christophersen ett SMS från Attendos regionchef Helena Winter.
“Med anledning av de synpunkter du haft gällande SBB hantering av Covid19 kallas vi dig till ett möte”, står att läsa i det. Regionchefen vill att hon inställer sig på Attendos huvudkontor i Danderyd.
När Stine Christophersen kommer till huvudkontoret möts hon av Attendos regionchef Helena Winter, HR-specialisten Sorena Jamshad samt av sin enhetschef.
Under mötet anklagas Christophersen för att ha varit “illojal” mot sin arbetsgivare och uppmanas skriva under en skriftlig erinran. Något som hon vägrar göra.
“Det illojala vårdbiträdet”
I april 2021 sänds en dokumentär i Sveriges radio som bland annat handlar om hur Stine Christophersen slagit larm om situationen på sin arbetsplats, och att hon fått en reprimand från sin arbetsgivare på grund av det.
Dokumentären leder till att juristen Jan Melander kontaktar Anders Hirsch, chefsåklagare vid Norrorts åklagarkammare, för att anmäla Atrendo-cheferna. Anledningen är att de kränkt vårdbiträdets lagstadgade rätt att tala med media, då hon arbetar i en verksamhet som finansieras med skattemedel.
Attendo-cheferna menar när de förhörs av polisen att reprimanden inte handlar om Expressen-videon, utan den video som Stine Christophersen laddat upp till Youtube. Den omfattas inte av meddelarskyddet.
Men Stine Christophersen har spelat in mötet med sina chefer med sin mobiltelefon. Och utifrån ljudfilen är det tydligt att cheferna är upprörda på henne för att hon pratat med Expressen.
Fälls av Högsta domstolen
De tre Attendo-cheferna åtalas för för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. I oktober 2022 döms två av dem, regionchef Helena Winter och företagets HR-specialist Sorena Jamshad, till 80 dagsböter vardera.
Däremot frias enhetschefen, som också var med vid mötet. Anledningen är att hon inte bedöms ha varit inblandad i utfärdandet av den skriftliga reprimanden. Hon säger dessutom under det inspelade mötet att det var “helt rätt” av Stine Christophersen att prata med media.
I september förra året slår Svea hovrätt fast tingsrättens dom och idag har alltså Högsta domstolen fällt sitt avgörande, där hovrättens dom står fast.
Högsta domstolen är emellertid oenig, och två av de fem domarna vill fria de båda Attendo-cheferna. Anledningen är att de inte anser att den skriftliga reprimanden är en så pass ingripande disciplinär påföljd som lagen kräver för att den ska anses vara brottslig.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.