Aktivister från den klimatextrema grupperingen Återställ våtmarker tog sig under onsdagsförmiddagen in på Vasaskeppet i Stockholm. Två aktivister har gripits misstänkta för grovt olaga intrång.
– Jag vill å det skarpaste fördöma den här typen av aktioner, säger överintendent Lars Amréus till Samnytt.
Klockan är 10:15 när larmet går på Vasamuseet i Stockholm. Två personer har hoppat över en larmad grind och tagit sig ombord på det nästan 400 år gamla regalskeppet.
De två personerna kommer från “Återställ våtmarker”. Det är en vänsterextrem klimatgruppering som genom sabotage och andra brottsliga metoder vill forcera igenom sina politiska idéer.
Aktivisterna vecklar ut en banderoll med ett politiskt budskap och skanderar olika slagord.
Agiterad dialog
Lars Amréus är överintendent för Statens maritima och transporthistoriska museer. Han berättar för Samnytt om händelsen efter att larmet gick:
– Vår personal tog sig omedelbart upp till plan 6, överdäck som det här handlar om, och inledde en dialog med de här personerna. Ganska agiterad dialog. Upprört från vår personals sida, säger han.

Efter mellan tio och femton minuter går de båda personerna till slut med på att lämna skeppet. De grips därefter av polis och misstänks nu för grovt olaga intrång.
Därefter inleder personalen arbetet med att dokumentera eventuella skador på skeppet som vänsterextremisterna kan ha orsakat.
– Det som sker nu är att vi håller på med en skadeanalys för att se om och i vilken utsträckning det finns skador på skeppet. Vi har i nuläget inga indikationer på några mer omfattande skador, säger Amréus.
Originaldelar av skeppet
Lars Amréus berättar att Vasaskeppet är ett väldigt känsligt fartyg. Och bara den omständighet att aktivisterna tagit sig in på det kan ha orsakat skador.
– 98 till 99 procent av skeppet är original, så de har utan tvekan rört sig på originaldelar av skeppet, säger han.
– Det finns väldigt känsliga delar av skeppet som man inte ska kliva på. När vi själva rör oss på skeppet för att vidta olika underhållsåtgärder och annat, då har vi alltid specialskor på oss för att orsaka minimal skada på skeppet.
Överintendenten påpekar också att det utöver speciell utrustning även krävs utbildning för att vistas på Vasaskeppet.
– Sedan ligger det mycket material på själva däcket som det är lätt att snubbla över. Så det är inte en ofarlig miljö att röra sig i för en person som inte har utbildning och rätt kompetens, påpekar Amréus.
Fördömer attacken
Amréus betonar att det i nuläget inte finns några tecken på mer allvarliga skador på Vasaskeppet, ett av Sveriges mest kända kulturarv. Han menar att det hade kunnat vara mycket värre med tanke på de attentat som klimatextremister brukar genomföra.
– Ett värsta scenario skulle kunna vara att man har hällt ut färg eller något sådant, som man har gjort på andra muséer runt om i världen när de förstört konstverk och annat. Men vi har i nuläget inga indikationer på den typen av mer omfattande skador, säger han.
– Det här är en beklaglig händelse. Jag vill å det skarpaste fördöma den här typen av aktioner som riskerar både deras egen hälsa, men också ett gemensamt, oerhört viktigt och värdefullt kulturarv, säger överintendent Lars Amréus.
LÄS ÄVEN: Klimatforskare blockerade trafiken – frias av vänsterdomare