Estland riktar skarp kritik mot diskussioner om att återuppta gasleveranser via den rysk-tyska Nord Stream-ledningen. Samtidigt kan en amerikansk affärsman snart ta kontroll över delar av Nord Stream 2 efter en väntad konkurs i Schweiz, vilket skulle ge USA ett kraftigt energipolitiskt övertag i Europa.

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna varnade under ett nordiskt-baltiskt utrikesministermöte på Bornholm för att väcka nytt liv i Nord Stream-gasledningarna, som legat stilla sedan Rysslands invasion av Ukraina 2022.

LÄS ÄVEN: Kaja Kallas sur efter att ha blivit överkörd av EU-ledare

– Nord Stream är inte ett ekonomiskt projekt utan ett politiskt, sa Tsahkna och påminde om att Estland länge försökt varna för riskerna utan att bli lyssnade på. Han uppmanade de deltagande länderna, inklusive Polen, Tyskland och Frankrike, att inte upprepa misstagen som tidigare gjort Europa beroende av rysk energi.

Stoppades efter ryska invasionen

Gasledningarna Nord Stream 1 och 2 stoppades helt efter invasionen och utsattes dessutom för sabotage i september 2022, vilket ännu inte klarats upp. Trots det rapporterar flera medier nu om samtal mellan USA och Ryssland om att återuppta leveranser om kriget i Ukraina avslutas.

Bild: Pjotr Mahhonin

Historiskt har både Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel och företrädaren Gerhard Schröder stött projektet, medan Donald Trump under sin förra presidenttid kritiserade det starkt och varnade för Tysklands växande beroende av rysk gas.

LÄS ÄVEN: Trump varnade när Merkel satte Europa i Putins grepp

Innan 2022 importerade Europa cirka 40 procent av sin gas från Ryssland, en siffra som nu minskat med en tredjedel – och EU har som mål att vara helt oberoende av rysk fossil energi till 2027.

Nord Stream kan bli amerikanskt

Nord Stream 2 AG, företaget bakom den ryska gasledningen Nord Stream 2, hotas av konkurs i Schweiz, och en amerikansk affärsman, Stephen P. Lynch, planerar att köpa upp ledningen. Lynch har tidigare köpt ryska tillgångar med hjälp av amerikanska sanktioner och vill nu placera gasledningen under amerikansk kontroll.

LÄS ÄVEN: Nu kan USA köpa Nord Stream

Agendan är att stärka USA:s energipolitiska inflytande i Europa och använda den som påtryckningsmedel gentemot Ryssland. Ledningens B-sträng, som undkom sabotaget 2022, har en kapacitet som motsvarar en tredjedel av Tysklands gasförbrukning, vilket gör den strategiskt viktig.

Läs alla artiklar på Samnytt om Nord Stream HÄR.