65-årige Dan Drakenholt i Trelleborg fick besök av två män från Försvarsmakten för att han hissade upp en ”blodig” ukrainsk flagga i sin flaggstång. Nu har han anmält myndigheten till Justitieombudsmannen, och beskriver hembesöket som obehagligt.

– Liam heter jag och det här är Olle. Vi kommer från Försvarsmakten och vi har några frågor.

Det är eftermiddagen den 15 augusti i år som två t-shirtklädda män dyker upp utanför Dan Drakenholts villa i Trelleborg. De knackar och ringer på dörren flera gånger, innan den 65-årige husägaren öppnar dörren.

Frågar om ukrainsk flagga

Männen, vilka som hastigast visar upp sina legitimationer, nickar åt den flagga som Dan hissat i sin flaggstång. En trasig ukrainsk flagga som stänkts ned med röd färg.

– Vi tänkte ställa några frågor kring bostaden. Vi börjar med flaggan där. Den drar till sig mycket uppmärksamhet, säger Liam.

Foto: Privat

Dan Drakenholt förklarar att hans ukrainska flagga blåst sönder, och att han då fick idén att stänka röd färg på den som ett politiskt ställningstagande. Att det är många som dör i kriget.

– Så det är för Ukraina, bedyrar han för Liam och Olle.

De båda männen ställer fler frågor om huset. Varför har det så många övervakningskameror? Och vad är det för ”kablage” på sidan av huset? ”Kablaget” är masten till segelbåten, förklarar husägaren.

”Då hade det varit andra bullar”

Några minuter in i samtalet börjar Dan ifrågasätta de båda männens syfte med besöket.

– Om man säger såhär: Om det hängt en rysk flagga där? undrar han.

– Då hade det varit andra bullar om man säger så. Det hade dragit till sig ännu mer uppmärksamhet, säger Liam och fortsätter:

– Det vi undrar. Vi ville komma och klargöra vad du menar med den här flaggan. Vi var osäkra på om du var pro Ukraina eller pro Ryssland. Och det bästa sättet är att komma och fråga dig. Det var delade meningar.

Enligt Liam är det deras ”höga chefer” som ifrågasatt Dan Drakenholts lojalitet, utan att vilja avslöja vilka dessa chefer är.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Bekräftas av Försvarsmakten

Försvarsmakten bekräftar att Dan Drakenholt blev föremål för en ”samverkan” vid femtiden den 15 augusti i år. Samnytt har, via posten, tagit del av en kraftigt maskerad händelserapport från denna.

”Samverkan syftade till att klarlägga syftet med den sönderrivna och rödstänkta UKRAINSKA flaggan som nämnts tidigare. Samverkan genomfördes i civila kläder för att undvika att väcka uppmärksamhet inom grannskapet”, står att läsa i rapporten.

Faksimil

Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt har tidigare sagt till Sveriges television att dylika hembesök från Försvarsmakten ”kanske” kommer att bli ”mer förekommande framöver”.

Samnytt har sökt Fagerstedt med frågor om vad hon menar med det uttalandet.

JO-anmälan

Samnytt har varit i kontakt med Dan Drakenholt. Han valde att några dagar efter Försvarsmaktens beslut anmäla händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

LÄS ÄVEN: Så mycket kostade försvarets arabiska annonskampanj

Den 65-årige Trelleborgsbon tycker att Försvarsmaktens besök var obehagligt, och han känner sig överkörd av myndigheten. Inte minst reagerar han på frågan om huruvida han var ”pro Ukraina eller pro Ryssland”.

Ur Dan Drakenholts JO-anmälan.

”Jag förfärades över denna åsiktsregistrering”, står att läsa i hans anmälan där han även påpekar att om han istället valt att hissa en rysk flagga, så hade det inte varit olagligt.

”En förfärlig upplevelse som satte sina spår i mig. Att vi lever i ett land där detta kan ske och där man från Försvarsmakten blir besökt i ens hem och uppmanad att förklara bl a sina åsikter. Är det något som Sverige som demokrati skall brösta sig med?” anser Dan Drakenholt.

Därför publicerar vi videon

 

Samnytt har valt att visa övervakningsfilmen oanonymiserad. Skälet är att det starkt kan ifrågasättas om det är Försvarmaktens uppgift att göra hembesök hos privatpersoner och förhöra dem om deras politiska åsikter, utan annat skäl än att personen innehar en flagga tills stöd för ett land vars försvar mot en angripare det officiella Sverige – och då inte minst Försvarsmakten – oreserverat står bakom och stödjer såväl ekonomiskt som med vapen.

Försvarsmaktens agerande i det aktuella fallet och avisering om att fortsätta agera på samma sätt på bredare front, reser frågor kring om det är en form av åsiktsregistrering som hör hemma i en demokrati.

Samnytt har också begärt ut offentliga handlingar från Försvarsmakten relaterad till händelsen. Det vi fick var en kopia där i princip allt utom brevhuvudet var redaktat, det vill säga överstruket med svarta fält. Det gör dokumentet helt oanvändbart som journalistiskt underlag. Tilltaget kan svårligen betraktas som något annat än ren obstruktion mot demokratiska hörnstenar som offentlighetsprincipen och medias samhällsuppdrag.

Vi ser mot bakgrund av detta sammantaget inget skäl att sträcka oss förbi gängse pressetik och integritetskydda Försvarsmaktens anställda genom att anonymisera dem när de är ute på öppet officiellt uppdrag där de också har legitimerat sig.

LÄS ÄVEN: SÅ mycket kostade Försvarsmaktens hen-kampanj