Andelen butiker som utsatts för stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller blivit utsatta för bedrägeriförsök låg under det tredje kvartalet 2024 på 45 procent. Svensk Handel konstaterar att situationen har blivit en del av vardagen för många handelsföretag.

Även om 45 procent är en minskning med fem procentenheter jämfört med föregående kvartals notering, är det en ökning med fyra procentenheter jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

– Det är uppenbart att den dystra trenden vi noterat över en längre tid håller i sig. Handelns brottsutsatthet förblir hög. Det är oroväckande, och på sikt kommer det att få konsekvenser för gemene man. Butiker och service man tagit för givet riskerar att försvinna till följd av att brottsutsattheten förbli hög, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Stölder är ett enormt problem. Under det tredje kvartalet uppgav drygt var tredje handlare att de utsatts för stöld under den senaste veckan. Var fjärde handlare har också upplevt hotfulla beteenden från besökare eller kunder den senaste månaden.

Faksimil Svensk Handel

– Det stjäls för 10,5 miljarder kronor i svenska butiker årligen. Och lika mycket spenderas på säkerhetsförebyggande åtgärder. Det är kostnader som för många handlare är tuffa att bära. I slutändan slår det också tillbaka på kunderna, i form av högre priser och ett mindre sortiment. Stölderna är i dag ett samhällsproblem, säger Nina Jelver och fortsätter:

– Detta är ett centralt tema under årets Säkerhetsvecka, som pågår mellan den 21–27 oktober. Vårt budskap till handelns alla företag är tydligt. För att den akuta frågan om handelns brottsutsatthet ska nå högre upp på beslutfattarnas dagordning krävs att handelsföretagens vardag också speglas i statistiken. Anmäl alla brott!