➤ Fatima Khawari har möjlighet att använda sig av samma undantagsregel i lagen som drygt 11 tusen somalier, som blev svenska medborgare utan krav på styrkt identitet och kontroller i polisregister.

Förra veckan kunde Samhällsnytt avslöja att tiotusentals utomeuropeiska migranter kunde bli svenska medborgare genom anmälan efter bara tre år i Sverige – tack vare en lagändring som sju riksdagspartier drev igenom 2015.

LÄS MER: Över 11 tusen somalier med oklar identitet fick svenskt medborgarskap

Att få medborgarskap genom anmälan är mycket fördelaktigare jämfört med den vanliga proceduren: det finns inga krav på styrkt identitet, klanderfri vandel eller någon längre vistelse i landet. Förutsättningen för att man ska kunna bli svensk medborgare på det sättet är att man är underårig, vilket Fatima Khawari hävdar att hon är.

LÄS MER: 7-partiet bakom svenskt medborgarskap för personer med oklar identitet

När hon ansökte om uppehållstillstånd i Sverige kunde hon använda sig av den så kallade bevislättnad som tillämpas för underåriga anhöriginvandrare och som innebär att man inte behöver styrka sin identitet med en id-handling om det är ”omöjligt”. Ingen medicinsk åldersbedömning för att kontrollera hennes uppgivna ålder genomfördes heller. I en tidigare intervju till Samhällsnytt kunde afghanledaren inte komma ihåg sitt födelsedatum enligt iransk kalender.

LÄS MER: Afghanledaren minns inte sitt födelsedatum – ”Jag kan glömma bort vad jag vill”

Enligt Skatteverkets folkbokföringsregister bor Fatima Khawari i Sverige sedan 2015-07-02 vilket innebär att hon har bott i landet sedan hon var 15 år gammal. Det betyder att hon ska ha uppfyllt kravet på hemvist – tre år i landet – 2018-07-02, alltså innan hon fyller 21 år enligt de nya lagbestämmelserna. Det är den dagen hon kan få svenskt medborgarskap genom anmälan med alla tillhörande förmåner, inklusive rösträtten och rätten att kandidera till riksdagen.

När Samhällsnytt når henne på telefon dementerar dock Khawari att hon skulle vilja stå på en vallista till riksdagen:

– Nej, det stämmer inte.

Du sa dock tidigare att ditt mål är att bli Sveriges statsminister. Har det blivit ändring på det?

– Nej, det sa jag inte. Det stämmer inte heller.

Men du sa ju det i en intervju med tidningen ETC

– Kanske har jag sagt det, men inte 2018.

När Samhällsnytt vill ställa ytterligare frågor om Khawaris politiska ambitioner lägger hon på luren.

LÄS MER: Fatima Khawari till svensk man: “Du tillhör ingenstans”

Tidigare uppmärksammade opinionsbildaren Rebecca Uvell nära kopplingar mellan den afghanska demonstrationen, där Khawari har varit en talesperson, och vänsteraktivister. I synnerhet var det Vänsterpartiet och Grön Ungdom som utpekades som afghanernas politiska lobby.

Samtidigt kan Samhällsnytt konstatera att de “ensamkommande” drev en av de mest framgångsriska mediekampanjerna i landets moderna historia. Gruppen tillhör den i särklass mest resurskrävande kategorin av migranter som kostar samhället uppemot 1,5 miljoner kronor per år per person enbart i boendekostnader.

Men trots detta och den uttalat negativa opinionen lyckades afghanerna att orsaka en regeringssplittring som kunde resultera i en regeringskris på kort tid. För att rädda det rödgröna samarbetet väljer regeringen nu att låta de ”ensamkommande” stanna i landet. Enligt SVT kommer överenskommelsen att omfatta så många som drygt 9 tusen personer som kom till Sverige 2015 och ansökte om asyl som underåriga. Lågt räknat kan detta medföra en merkostnad på 9 miljarder kronor per år för skattebetalarna eftersom de flesta “ensamkommande” bor kvar på dyra HVB-hem tills de fyller 21.

LÄS MER: Rödgröna överens – ensamkommande ska få stanna

Rättsmedicinalverkets statistik visar samtidigt att 84% av de ”ensamkommande” som genomgick en medicinsk åldersbedömning var över 18 år. Denna omständighet kommer dock att sakna betydelse eftersom den vanliga asylprövningen får stå tillbaka för att låta den här specifika gruppen av migranter att få stanna.