Den svenska regeringen ogillar att USA efter Donald Trumps återkomst som president börjat infria sitt vallöfte om att mäkla fred i Ukraina. För att demonstrera sitt missnöje ska i regi av Utrikesdepartementet en video produceras där samtliga tjänstemän på samtliga svenska ambassader i världen med bistra miner sitter på stolar och sedan reser sig upp. Jippot möts av kritik från experter.

Efter det internationella säkerhetsmötet i München nyligen står det klart att USA inte vill ha med EU-länderna vid förhandlingsbordet när man under president Donald Trumps ledning gör ett försök att få stopp på dödandet i Ukraina, den så kallade “köttkvarnen” som enligt uppgift kostat en miljon människoliv eller mer och ödelagt stora delar av landet.

Skälet är att den amerikanska administrationen anser EU-länderna för rigida i sin gamla hållning att kriget ska fortsätta till dess Putin villkorslöst kapitulerar. Även Krim som annekterades 2014 menar man måste lämnas tillbaka, och att Ukraina skulle avträda något territorium i de rysktalande östra delarna som idag efter invasionen kontrolleras av Ryssland är heller inte att tänka på.

Det är däremot sådant som Trump vill ta med sig till förhandlingsbordet. Vidare vill han överge kravet på att Ukraina ska införlivas med Nato, annars är det överhuvudtaget inte någon idé att initiera några fredssamtal.

Manifesterar missnöje med att resa sig från stolar

Hos regeringarna i de EU-länder som inte får sitta med och förhandla råder en förorättat stämning, som eldas på ytterligare av en sedan tidigare etablerad fientlig syn på Trump. I Sverige uttrycker nu regeringen via UD sitt missnöje genom att förfärdiga ett kampanjvideoklipp som man hoppas ska gå viralt på sociala medier.

Klippet ska publiceras på den stundande treårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina den 24 februrari. Konkret handlar det om att samtliga ambassadtjänstemän på samtliga svenska ambassader världen över ska anlägga bistra miner samtidigt som det sitter stilla på stolar framför kameran. På en given signal ska alla därefter resa sig upp.

“Undvik glada miner”

Detta enligt en instruktionsmanual som utrikesdepartementet har tagit fram och skickat ut till ambassadpersonal världen över. ”Genom en gemensam kommunikationskampanj uppmärksammar vi årsdagen och skapar genomslag för att Sverige står enat i sitt orubbliga stöd för Ukraina”, står det i utskicket.

Bild: UD.

Särskilt understryks vikten av att ge ett stramt och allvarligt intryck framför kameran: “Medarbetarna ska posera på bild och delta i ett kort videoklipp där de först sitter ned, för att sedan resa sig upp samtidigt på en given signal. Det är lika enkelt som det ser ut: stå rakt upp! Låt händerna vila längs sidan av kroppen och undvik glada miner. Låt alla i gruppen sitta ner på framställda stolar eller liknande. Därefter reser sig alla upp samtidigt.

I instruktionerna står vidare att deltagarna kan välja mellan att ställa upp sig i någon av tre föreskrivna formationer: sicksack, u-form eller pyramid. Ukrainska flaggor bör finnas med i bild helst ska filmen spelas in utomhus: ”Undvik stela kontorsmiljöer“.

Sågas av PR-experter

PR-experter som tagit del av utskicket är inte imponerade över initiativet. En av kritiska är Hampus Knutsson, krisexpert på byrån Wings PR och tidigare kommunikationschef för Moderaterna. Han tycker att att jippon av det här slaget inte år något som myndigheten bör lägga tid och resurser på.

– Det finns kanske viktigare saker för UD att syssla med än att göra sociala mediefilmer, konstaterar han i en kommentar till Expressen.

Han tror inte att manifestationen kommer att oroa Putin särskilt mycket.

Mediestrategen Brit Stakston på yttersta vänsterkanten delar i och för sig kritiken mot Trump-administrationens fredsansträngningar i allmänhet och att EU-länderna lämnas utanför i synnerhet. Hon tror dock att ett jippo som detta snarare kan ge vatten på kvarnen åt de som redan skakar på huvudet åt Sverige.

– Utan att ha sett den här kampanjen så behöver man tänka på hur det här kommer att landa hos de som redan ser kritiskt på EU:s förmåga, säger hon till Expressen.

Vill inte låta sig intervjuas

UD:s kommunikationschef Pereric Högberg, vill inte diskutera tilltaget i några intervjuer med media. I ett skriftligt uttalande säger han dock att:

”Genom att kommunicera tillsammans och enhetligt vill vi skapa genomslag i våra sociala mediekanaler för stödet till Ukraina, som är regeringens främsta utrikespolitiska uppgift.”

Han säger också att det inte är något tvång att delta. Den beskickning som tycker att det är ett oseriöst eller riskerar uppfattas som ett löjeväckande tilltag har rätt att avstå. I skrivande stund är det oklart hur stor uppslutningen blir.