Enligt uppgifter i tysk media har Tysklands och Turkiets regeringar kommit överens om att drygt 13 500 turkar vars asylansökningar avslagits ska skickas tillbaka hem. I Turkiet har man gått med på att ta tillbaka upp till 500 turkiska medborgare i veckan.

Det är parallellt med att ett ökat antal turkar söker sig till Europa som överenskommelsen slutits efter flera månaders förhandlingar. Enligt tidningen Frankfurter Allgemeine kommer processen inledas med att 200 turkar utvisas på flera reguljärflyg från olika flygplatser. Detta beskrivs som bara början på ett större projekt.

I Turkiet pågår förberedelser för att ta emot 500 personer i veckan. Turkiet har tidigare vägrat att tillåta sådana flygningar eftersom man befarade att det skulle skada landets image då sådana flygningar mestadels används för att utvisa människor från Syrien och Afghanistan.

LÄS ÄVEN: Tyskland inför gränskontroller mot grannländer

I fjol var antalet turkiska asylsökande i Tyskland så högt att förbundskansler Olaf Scholz lovade att ta upp frågan och i oktober uppgav han att landet måste “utvisa i stor skala”.

Ett genombrott ska ha uppnåtts i förhandlingarna under ett besök som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjorde i Berlin i november.

Olaf Scholz. Foto: Frank Schwichtenberg, CC BY-SA 4.0

150 procent

2023 skedde en dramatisk ökning av antalet turkiska asylsökande i Tyskland – mer än 150 procent jämfört med året innan. Detta gjorde turkar till den näst största gruppen asylsökande efter syrier.

I år har antalet minskat något och turkar ligger nu på tredje plats efter afghaner.

Enligt Frankfurter Allgemeine är huvudorsaken till migrationen av så många turkar den dåliga ekonomiska situationen i Turkiet där den officiella inflationstakten låg på mer än 80 procent förra året.

Turkar som söker asyl av ekonomiska skäl får avslag eftersom ekonomiska problem inte är ett skäl att beviljas asyl. Endast 13 procent av turkarnas asylansökningar under fjolåret beviljades.

LÄS ÄVEN: Turkiet för odemokratiskt för EU-medlemskap