Välfärdsbolaget Thorengruppen bluffar till sig skattemiljoner genom att sälja undermåliga SFI-utbildningar till Stockholms stad. Det avslöjar TV4:s “Kalla fakta” ikväll, skriver TV-bolagets systertidning Expressen.

SFI-utbildningar för nyanlända invandrare kostar skattebetalarna över tre miljarder kronor varje år. Pengarna fördelas mellan den flora av välfärdsbolag som växt fram i Sverige de senaste åren och som hoppas vinna lukrativa anbud när kommun, stat eller landsting köper in olika välfärdstjänster.

Ett av de företagen är Thorengruppen som ägs och leds av VD Raja Thorén och som startades 2001. 2013 hade företaget en omsättning på 458 miljoner kronor, en siffra som växt till över 1,2 miljarder förra året. Via verksamhetsområdet Astar erbjuder Thorengruppen bland annat SFI-utbildningar.

Wallraffade

Frilansjournalisten Jenny Sköld lyckas för Kalla faktas räkning få jobb på Astar och med dold kamera dokumenterar hon verkligheten på företagets SFI-utbildning i Stockholm. Egentligen ska hon bara jobba som assistent, men efter tre dagar på jobbet får hon fullt ansvar för en hel SFI-klass med 60 elever utan att veta vad hon ska göra och utan att eleverna har några läromedel.

– Det var chockartat! säger hon i Kalla fakta.

En elev som intervjuas i programmet dömer ut skolan som undermålig. När inspektörer från Stockholms stad kommer på besök luras de att tro att Jenny Sköld inte är ensam genom att ha en till lärare på plats. Det är nämligen något som Astar lovar i avtalet att man alltid har om det är fler än 20 elever i klassen. Men den extra läraren är bara på plats när inspektörerna är där.

– De är inte medvetna om att de har sett en föreställning. Vi ljuger så bra, säger SFI-läraren Monica Torsell till Kalla fakta.

Torsell har nu sagt upp sig från sin tjänst.

Tidigare blåsväder

I Kalla fakta-inslaget säger Raja Thorén att han inte kan svara på varför det aldrig är mer än en lärare i klassrummet. Han lovar att be rektorerna att utreda saken.

Det är emellertid inte första gången Thorén och hans välfärdsbolag är i blåsväder. Bland annat har det fackliga idéinstitutet Katalys riktat skarp kritik mot Thorengruppen i rapporten “Med låg kvalitet som affärsidé”.

Rapportförfattaren Sten Svensson skriver om hur företaget under 2014 försöker starta tio nya gymnasieskolor och arton nya grundskolor, men får avslag från Skolinspektionen. Thorengruppen har då avslöjats med att ljuga i sin ansökan genom att uppge att man ska ordna praktikplatser för sina yrkesutbildningar hos flera namngivna arbetsgivare, trots att man inte har något samarbete med dem. Skolinspektionen gör stickprov på 17 av de listade företagen och 15 svarar att de inte hade haft någon kontakt med Thorengruppen. Myndigheten ifrågasätter även flera andra uppgifter i ansökan och bedömer dem som osanna.

Men Skolinspektionens nej stoppar inte Thorengruppen. De köper istället upp konkurshotade Karl-Oskar Utbildning och kan på så sätt utöka sin verksamhet med ytterligare tio grundskolor och tre förskolor och samtidigt kringgå Skolinspektionens prövning.

Förutom Astar står Thorengruppen bakom Thoren Business School, Thoren Innovation School, Thoren Framtid och Yrkesgymnasiet.

Kalla fakta sänds i TV4 ikväll klockan nio.