En ny överstatlig EU-förordning tvingar alla som har en parkeringsyta som rymmer 20 bilar eller fler att installera laddstolpar för elbilar. För föreningar och andra aktörer med begränsad ekonomi leder kravet till att man tvingas lägga ned verksamheten.
En förening i Sverige som drabbas hårt av den senaste i raden av Bryssels tvångsförordningar är Öljehults samhällsförening utanför Ronneby. Utanför föreningshuset – en röd liten stuga mitt ute i skogen – finns en grusplan där föreningsmedlemmarna parkerar sina bilar. Enligt EU-parlamentet måste föreningen därför installera laddstolpar.
Det blir en dyr historia för lilla Öljehults samhällsförening – så dyr att det riskerar rasera hela föreningens ekonomi. Dessutom finns inga elbilar i området överhuvudtaget. Men EU-krav är EU-krav, och någon hänsyn till begränsad ekonomi eller att elbilar saknas tas inte.
– Om det här skulle genomföras, då fär vi ta oss en rejäl fundering. Spontant känns det som att det kommer att bli väldigt kärvt ekonomiskt, om vi ens kan reda ut det, säger Magnus Olofsson, ordförande i föreningen i en kommentar till SR.
Tror ingen kommer åka ut i skogen för att ladda
Ingen elbilsägare i Ronneby med omnejd kommer att köra ända ut i skogen för att ladda sin elbil, eller ens känna till att stolparna existerar, resonerar Olofsson.
Han är inte ensam om att tycka illa om den överstatliga och stelbenta klåfingrigheten. Johnny Nordesky är projektledare på Riksidrottsförbundet och varnar för att ett stort antal föreningar med begränsade ekonomiska resurser kommer att tvingas lägga ned verksamheten när kravet träder i kraft vid årsskiftet.
– Föreningar kommer behöva lägga hela sin föreningskassa på att bygga laddstolpar i stället för att prioritera barn- och ungdomsverksamhet, förklarar han.
Informationen till de som det nya EU-kravet gäller har varit bristfällig. På många håll har man ingen aning om att man från och med den 1 januari 2025 kommer att förvandlas till lagbrytare. Föreningsansvariga som SR:s reporter ringt upp säger sig vara “chockade” över beskedet.
Hoppas på regeringen
Nu står hoppet för många föreningar till huruvida Tidöregeringen kan välja att implementera den nya EU-förordningen något mindre fyrkantigt eller inte. Exempelvis kan man undersöka om det är tillåtet att undanta ideella föreningar från kravet.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson lovar på en fråga från SR att regeringen “skyndsamt” ska se över EU-kravet på laddstolpar.
I annat fall får man hålla tummarna för att kommunerna – som har ansvaret för att kontrollera att EU-regeln efterlevs – inte tar så hårt på det uppdraget. Statsradion har intervjuat Pär Ridderby på Karlskrona kommun som säger att det inte kommer att vara högprioriterat bland allt som kommunen har att göra.