Antalet medlemmar i Svenska kyrkan fortsätter att minska. Snart är färre än hälften av Sveriges invånare medlemmar – en utveckling som tycks svår att vända.
“Det är inte realistiskt att tro att medlemstalet ska komma i närheten av nivåerna från statskyrkotiden”, skriver Svenska kyrkan i ett mejl till Samnytt.
Omkring 5 450 000 är just nu, i november 2024, medlemmar i Svenska kyrkan. Detta enligt preliminära siffror som Samnytt tagit del av.
Samtidigt hade Sveriges befolkning sista september i år ökat till 10 582 576, enligt SCB:s statistik. Det innebär att omkring 51,5 procent, räknat på Sveriges totala befolkning, är medlemmar i Svenska kyrkan.
Färre än hälften?
Sett till den statistiken framstår det som att det snart är färre än hälften av dem som bor i Sverige som samtidigt är kyrkomedlemmar.
Det är emellertid möjligt att denna historiska milstolpe redan passerats. Anledningen är att Svenska kyrkan även räknar in utlandssvenska medlemmar i sin statistik.
Det finns enligt Utrikesdepartementet omkring 700 000 utlandssvenskar. Om så endast en fjärdedel av dessa även är medlemmar i Svenska kyrkan, så skulle det alltså betyda att färre än hälften av dem som är bosatta i Sverige numera är medlemmar i Svenska kyrkan.
Samnytt har frågat Svenska kyrkan om antalet utlandsmedlemmar, men inte fått något svar.
Tappar medlemmar
Det är två faktorer som gör att medlemsantalet minskar.
Dels är det fler som avlider än det är nyfödda barn som döps in som nya medlemmar i kyrkan. Fram till september i år hade 50 385 medlemmar avlidit, medan 29 704 döpts in som nya medlemmar, enligt preliminära siffror som Samnytt tagit del av.
Dels är det fler vuxna medlemmar som begär utträde än det är som anmäler att de vill gå med. Allra flest var det 2017, då anmälde drygt 93 000 utträde.
Även om Svenska kyrkan inte blöder medlemmar i samma takt längre nu som för sju år sedan, så är det fortfarande tre gånger så många som aktivt hoppar av som det är som går med. Fram till och med oktober i år hade 34 945 medlemmar begärt att få lämna kyrkan, medan 11 446 istället anmält sig som nya medlemmar.
Störst intresse för att gå ur Svenska kyrkan är det i oktober månad varje år. Anledningen är att man måste anmäla utträde innan 1 november för att slippa betala kyrkoavgiften för nästkommande år.
Viktigt meddelande
Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande
Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.
Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.
Svenska kyrkan svarar
Samnytt har med anledning av Svenska kyrkans negativa medlemsutveckling ställt tre frågor som Svenka kyrkans press- och forskningsavdelning skriftligt svarat på genom pressekreteraren Martin Larsson:
Vad tror Svenska kyrkan att utvecklingen beror på?
“Det går att se flera orsaker: Dels en övergripande trend som pågått länge, där de stora folkrörelserna tappat mark. Det gäller politiska partier, fackliga organisationer, frikyrkor och idrottsföreningar. Framför allt är det så kallade ‘passiva medlemmar’ som lämnar. Man är inte längre med av gammal vana utan riktar hellre sitt engagemang direkt mot olika sammanhang man aktivt vill stödja. Svenska kyrkan står som en del av samhället i den utvecklingen och mönstret ser likadant ut i andra europeiska länder.
När det gäller orsaker som uppges till att man lämnar sitt medlemskap i Svenska kyrkan så är de vanligaste svaren att man inte tror på Gud, följt av ekonomiska skäl och att medlemskapet inte kändes meningsfullt.
I längden är det den så kallade generationsväxlingen som har störst betydelse för medlemsutvecklingen, det vill säga att antalet medlemmar som varje år avlider är högre än nya medlemmar som döps in i Svenska kyrkan. Den utvecklingen förstärks av att födelsetalen har varit låga de senaste åren. Att få människor att hitta till dopet kommer alltså att bli allt viktigare för Svenska kyrkan i framtiden.”
Har Svenska kyrkan, i och med nuvarande utveckling, någon framtid i Sverige?
“Det korta svaret är att självklart tror Svenska kyrkan det. Sedan kommer formerna för arbetet att behöva förändras, men det har det å andra sidan alltid gjort. Det är inte realistiskt att tro att medlemstalet ska komma i närheten av nivåerna från statskyrkotiden.
I ett pluralistiskt samhälle med hög grad av valfrihet kan man inte räkna med att alla ska vara medlemmar i Svenska kyrkan. Men uppdraget att finnas till för alla över hela landet finns kvar, och Svenska kyrkan kommer att arbeta för att leva upp till det.”
Görs det något för att vända utvecklingen, och i så fall vad?
“Svenska kyrkan utgörs framför allt av sina församlingar. Det är där verksamheten finns. Det är där möten sker med människor i livets alla skeden. Mängder av initiativ tas också för att bjuda in människor i de lokala sammanhangen.
Men även på nationell nivå görs satsningar, exempelvis den dopkampanj som pågick under 2023 med filmer i tv och sociala medier. Ett arbete har också inletts som särskilt riktar sig mot unga vuxna för att möta deras frågor och öka kunskapen om kristen tro och Svenska kyrkan i den gruppen.”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.