Det ser – ur ett socialdemokratiskt perspektiv – bra ut för Socialdemokraterna i opinionen, och nästa år är det val igen. Partiet dammar nu av den gamla vänstermaximen “beskatta de rika” som ledstjärna inför det maktövertagande man bespetsar sig på.
Socialdemokraterna uppfattar sin just nu tydliga ledning i opinionsmätningarna som ett kvitto på att folket vill ha högre skatter. Och partiledningen med Magdalena Andersson i spetsen vill inte göra väljarna besvikna utan ämnar leverera.
Det rapporteras att det “pågår ett intensivt arbete” inför partikongressen i slutet av maj att nagelfara alla skrymslen och vrår och upptänkliga möjligheter att instifta nya skatter och höja redan befintliga. Förslagen från partiprofiler och lokala distrikt i den vägen “haglar” säger personer med insyn.
“Beskatta de rika”
Som ‘arbetarparti’ vill man samtidigt sälja in sin intensifierade högskattepolitik som något som i huvudsak ska drabba “de rika”. Var gränsen går för att vara rik, flyta ovanpå och idag inte dra sitt strå till statens skattkista framgår dock inte.
I opreciserade förslag från bland annat S-märkta tankesmedjan Reformisternas ordgörande Markus Kallifatides, tillika kongressombud för Stockholms stad, talas om att kapitalinkomster ska beskattas hårdare. Invändningar finns dock om att många svenskar som kan hänföras till medelklassen snarare än de “rika” numera också har den typen av inkomster.
Vill återinföra förmögenhetsskatten
Vidare vill man klämma åt bank– och finanssektorn. Ett av de mer kontroversiella förslagen handlar om att återinföra den sedan halvtannat decennium avskaffade förmögenhetsskatten. Sverige skulle då sticka ut som enda EU-land tillsammans med Spanien som har en sådan skattekonstruktion.
Det är inte bara i Stockholm som skatteivern är stor inom Socialdemokraterna. Distrikten i Skåne och Göteborg har också uppvisat initiativförmåga på området. Mattias Jonsson, ordförande i Göteborg, slår i en kommentar till media fast att behovet av fler och högre skatter aldrig har varit större.
Många i Sverige har det för bra idag, menar han. Dessa kan man gott beskatta hårdare.