Finland har infört en ny lag som förbjuder ryska medborgare att köpa fastigheter i landet. Samtidigt har de finska myndigheterna hittills beslagtagit ett tiotal fastigheter som kopplas till ryska staten efter en dom i Helsingfors tingsrätt. Beslagen har väckt skarp kritik från Ryssland, som menar att de strider mot internationell rätt. I Sverige växer samtidigt kraven på liknande lagstiftning.
Från och med juli 2025 är det förbjudet för ryska, och även belarusiska, medborgare att köpa fastigheter i Finland. Lagen, som antogs av den finländska riksdagen, syftar enligt försvarsminister Antti Häkkänen till att stärka Finlands nationella säkerhet. Det rapporterar Yle.
LÄS ÄVEN: Finland: Förbjud ryssar att köpa fastigheter
Lagen gäller medborgare från stater som “kränker en annan nations territoriella integritet, självständighet och suveränitet” och som bedöms utgöra ett hot mot Finlands säkerhet. Häkkänen skriver på plattformen X att den nya lagen är ett viktigt verktyg för att motverka potentiella säkerhetsrisker i framtiden. De får samtidigt kritik för att ge stort utrymme för politiskt godtycke där lagar och juridik traditionellt ska gälla

Flera ryska fastigheter beslagtagna
Parallellt med lagstiftningen har Helsingfors tingsrätt beslutat att egendom i Finland som kopplas till ryska staten kan beslagtas. Det uppges röra sig om ett tiotal fastigheter till ett sammanlagt värde av omkring 40 miljoner euro, motsvarande 453 miljoner svenska kronor.
Bland beslagtagna fastigheter finns tre på Åland, en strandtomt i Saltvik som påstås kunna kopplas till den ryska staten och president Vladimir Putin.
Bakgrunden är ett beslut från den internationella skiljedomstolen i Haag, som i augusti 2023 slog fast att Ryssland är skyldig det ukrainska energibolaget Naftogaz över fem miljarder euro i skadestånd för tillgångar som förlorades vid annekteringen av Krim.
LÄS ÄVEN: Kommun gav klartecken till rysk kyrka – nu ska den tvångsinlösas
Naftogaz har därför begärt att rysk egendom i flera länder, inklusive Finland, ska beslagtas som säkerhetsåtgärd. Helsingfors tingsrätt anser att det finns en risk att Ryssland annars kan undandra eller förstöra egendomen, vilket motiverar beslagsåtgärden.
Ryssland: Beslagen är olagliga
Ryssland protesterar kraftigt mot beslutet och menar att det strider mot internationell rätt. I ett yttrande till den finländska domstolen hävdar den ryska staten att den åtnjuter rättslig immunitet och att finska domstolar inte har jurisdiktion i ärendet. Man menar också att beslag av statlig, icke-kommersiell egendom är särskilt skyddad enligt internationell sedvanerätt.

Vidare har Ryssland krävt att besluten om beslag hävs och att Naftogaz åläggs att betala rättegångskostnader. Helsingfors tingsrätt avslog dock invändningarna och står fast vid att det inte finns några juridiska hinder för utmätningen.
Debatt om ryssars ägande även i Sverige
Även i Sverige har ryskt fastighetsägande blivit en säkerhetsfråga. Säkerhetspolisen (Säpo) har lyft det man ser som behovet av ny lagstiftning för att kunna stoppa utländska köp av fastigheter i strategiskt känsliga områden.
Idag finns det ingen lag som förbjuder eller begränsar fastighetsköp baserat på medborgarskap i Sverige, till skillnad från Finland. Utländska medborgare kan fritt köpa mark, även i närheten av militära anläggningar. Ett uppmärksammat fall rör en rysk affärsman med kopplingar till ryska staten som köpt en strandtomt nära örlogsbasen på Muskö.
LÄS ÄVEN: Centerprofil vill “kasta ut” rysk-ortodoxa kyrkor
Enligt forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kan detta innebära säkerhetsrisker om ägarna agerar i samverkan med främmande makt. En statlig utredning föreslog redan 2019 att strategiskt viktiga fastigheter, hamnar och flygplatser skulle kunna granskas eller blockeras vid försäljning. Hittills har dock inga konkreta lagförslag lagts fram.
Kritiska röster och rättsstatliga invändningar
Den nya finländska lagstiftningen och domstolsbesluten om beslag av rysk egendom har också mött kritik. Jurister och rättsstatliga företrädare har ifrågasatt om det är förenligt med principerna om rättssäkerhet och egendomsskydd att konfiskera tillgångar, utan föregående dom i vissa fall.
LÄS ÄVEN: EU beslagtar ryska resenärers kontanter vid gränsen
Andra pekar på risken att åtgärderna kan tolkas som kollektiva straffåtgärder mot enskilda på grund av deras medborgarskap, även om de bor i Finland och har etablerad rätt att vistas där.
Samtidigt framhåller anhängare av lagen att säkerhetsläget i Europa förändrats radikalt efter Rysslands invasion av Ukraina, vilket enligt dem motiverar hårdare kontroll över strategiskt ägande.
Framtiden: Sveriges vägval återstår
Medan Finland redan har infört förbudet och tillämpar beslag, är det ännu oklart hur Sverige kommer agera. Säpo och flera experter trycker på för en förändrad lagstiftning.
Hur Sverige väljer att balansera säkerhetsintressen mot äganderätt och internationell rättslig praxis kan komma att bli en het fråga i den säkerhetspolitiska debatten framöver.
LÄS ÄVEN: Ekeroth: Helt plötsligt gäller inte lagar och regler?