Kl 5 på fredag morgon kunde omkring 750 medlemmar i Journalistförbundet och Unionen gå ut i strejk ifall parterna inte kom överens. På statstelevisionen varnar man för att en strejk skulle kunna få “en betydande påverkan på sändningarna”. Men på onsdagseftermiddagen har man kommit överens.
Sedan i februari har Journalistförbundet förhandlat med arbetsgivarorganisationen Medieföretagen inom Almega om ett nytt kollektivavtal för sina medlemmar på SVT, Sveriges Radio och UR. Man kräver kortare arbetstid, reallöneökningar, bättre villkor för visstidsanställda och att deltidsanställda ska få övertidsersättning.
LÄS ÄVEN: Så försöker SVT få fler att bojkotta USA
I en debattartikel publicerad tidigare i april skriver Ulrika Hyllert och Katarina Dahlskog, ordförande respektive förhandlingschef på Journalistförbundet, att journalisterna fått en allt tyngre arbetsbörda:
Det är många som kan vittna om hur markant mediebranschen förändrats sedan 1973, då lagen om 40 timmars arbetsvecka infördes i Sverige. Arbetsuppgifterna har blivit fler, kollegorna färre och möjligheten till återhämtning har försämrats. Den digitala omställningen, ständig närvaro i sociala medier och ett högt arbetstempo har suddat ut gränsen mellan arbete och vila. Vi förväntas dessutom arbeta högre upp i åldrarna och vi ska hålla till pensionen. Situationen är inte hållbar.
På onsdagen har Journalistförbundet tagit emot en hemställan från medlarna som utsetts av Medlingsinstitutet i konflikten.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
“Hemställan innehåller ett förslag till lösning, som nu ska prövas av Journalistförbundet och Medieföretagen inom Almega. Parterna ska ge besked till medlarna senare under onsdagen”, skriver SJF i ett pressmeddelande.
Journalistförbundet och Unionen har tagit ut cirka 750 medlemmar i en strejk på SVT i Stockholm som inleds kl 5 på fredag om inte parterna kommer överens.
– SVT har analyserat effekterna av en eventuell strejk och ser att den skulle ha en betydande påverkan på sändningarna. Vi hoppas dock fortfarande på en lösning i förhandlingarna. Mer vill vi inte säga i det här läget, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

Nyhetsprogram undantagna
Medling mellan parterna pågår sedan förra måndagen.
– Vi hoppas ju fortfarande att vi ska få ett bud från medlarna som vi kan acceptera. Men vi är också redo att verkställa varslet om strejk på SVT i Stockholm på fredag, säger Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationsansvarig på Journalistförbundet.
Nyhetsprogram är undantagna och Petteri Flanagan Karttunen försäkrar att även om varslet träder i kraft och blir en strejk kan SVT ändå fungera som samhällsbärande funktion och kunna sända ut VMA och bemanna upp vid stora nyhetshändelser.
Strejken avblåst
På onsdagseftermiddagen meddelar Unionen att man blåser av strejken på SVT. Under medling har parterna kommit överens om ett nytt avtal.
– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats. Detta är en seger för rättvisa villkor och ett erkännande för det arbete Unionens medlemmar utför varje dag. Våra medlemmar, oavsett bransch, var tydliga redan från början med att det värde man är med och skapar på sin arbetsplats också ska ge utdelning. Idag har de fått ett kvitto på det värdet och det är vi väldigt nöjda med, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.
Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och de nya avtalen sägs säkerställa både en god löneökningstakt och bidra till ett hållbart arbetsliv genom arbetstidsförkortning och rättvisa ersättningar för deltidsanställda som nu får samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar över.
– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.