USA:s president Donald Trump menar allvar med sina hot om att erövra Grönland från Danmark. Det säger nu den ryske presidenten Vladimir Putin.
Det är under en konferens om Arktis i Murmansk som den ryske presidenten under torsdagskvällen passar på att kommentera den allt mer ansträngda relationen mellan Danmark och USA.
– Alla känner till USA:s planer på att annektera Grönland. Ni vet, och det kan förvåna en del vid en första anblick, men man misstar sig djupt om man tror att detta bara är något slags överdrivet prat från den nya amerikanska regeringen. Det är inget sådant, säger Putin under ett anförande.
Nämner Sverige
Vladimir Putin lägger ut texten om hur olika amerikanska regeringar genom åren velat lägga vantarna på den danska ön. Hur detta pågått i mer än 150 års tid. Och att USA så sent som strax efter andra världskriget ville tvinga danskarna att ge upp ön, vilken varit skandinavisk sedan drygt tusen år tillbaka.
– Kort sagt, det handlar om seriösa planer från USA:s sida när det gäller Grönland. Dessa planer har, vilket jag precis visat, djupa historiska rötter, och det är uppenbart att USA systematiskt kommer fortsätta driva sina geostrategiska, militärpolitiska och ekonomiska intressen i Arktis, menar Putin.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Enligt den ryske presidenten så är Ryssland ointresserat av att hota någon annan stat i Arktis, men menar att västmakterna resonerar annorlunda:
– Gällande Grönland så är det en fråga som berör två specifika stater, och det har inget med oss att göra. Samtidigt oroar vi oss naturligtvis för det faktum att Nato-länderna allt oftare betraktar polarområdet som en potentiell konfliktzon, och tränar sina soldater för dessa förhållanden, inklusive med sina “nya rekryter” – Finland och Sverige, vilka för övrigt ända fram till nyligen inte utgjorde något problem för oss.
Ovälkommen vicepresident
Under fredagen besöker USA:s vicepresident JD Vance Grönland. En visit som skalats ned till ett besök på den amerikanska militärbasen Pituffik på öns nordostkust; tidigare känd som Thule-basen; 150 mil från Grönlands huvudstad Nuuk.

Anledningen är helt enkelt grönländska såväl som danska protester mot den amerikanska potentaten. Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger i ett uttalande att både Danmark och Grönland “är under påtryckningar” från USA, men att man kommer stå emot dessa. Och att JD Vance besök är en del av de påtryckningarna.
LÄS ÄVEN: USA:s vicepresident om Grönland: “Otroliga naturresurser”
– Man kan inte genomföra ett privat besök med officiella representanter från ett annat land. Ett besök som den nuvarande grönländska regeringen mycket tydligt sagt att man inte önskar just nu, säger hon.
– Vi tar den här situationen på största allvar. Trump är seriös, han vill ha Grönland, och därför kan detta inte ses som oberoende av något annat. Hur vi än vänder och vrider på det, så är det helt oacceptabla påtryckningar, både på Grönland, de grönländska politikerna och den grönländska befolkningen, men även på Danmark och därmed på hela kungariket.
“Danmark kan inte försvara Grönland”
Under torsdagen passade även USA:s tidigare ambassadör till Danmark, Carla Sands, på att attackera danskarna och beskylla dem för att ha behandlat Grönland och det grönländska folket illa.
LÄS ÄVEN: Trump-besök på Grönland efter utspel om att köpa ön
– Danmark har aldrig utvecklat Grönland. Det finns ingen utveckling. Det finns inga vägar mellan två städer i Grönland. De har gjort lite, men nästan inget för att utveckla Grönland så att ekonomin växer, säger hon i en intervju med News Nation.
Grönland fick under 2024 visserligen motsvarande 6,2 miljarder svenska kronor i statligt stöd från de danska skattebetalarna, men det menar Sands inte är tillräckligt. Istället är det nu dags för USA att ta kontroll över den danska ön, enligt den amerikanska toppdiplomaten.
– De är väldigt utsatta. Det finns vara 57 000 människor på Grönland. Det är i stort sett försvarslöst, för Danmark kan inte försvara det. Nato kan inte göra det utan oss, menar Carla Sands.
– Det är faktiskt en del av Nordamerika. Så det är vårt ansvar att försvara det, säkra det och utveckla det.
LÄS ÄVEN: Danska regeringen i krismöte efter Trumps Grönlands-hot