USA:s president Donald Trump har, i enlighet med sitt vallöfte satt bollen i rullning för att åstadkomma fred i Ukraina. Det har väckt ont blod centralt i Bryssel och lokalt i flera EU-länder. Dels upplever man sig förbigången av Trump och dels vill man inte rucka på inställningen att det enda sätt som det kan bli fred i Ukraina är om Putin villkorslöst kapitulerar och Ukraina blir ett Natoland.
Ungern är ett av de EU-länder där man på senare tid i skenet av drygt en miljon döda på slagfältet börjat reflektera över att den rigida hållningen gentemot Ryssland inte är realistisk och genomförbar och inte heller moralisk försvarbar i det att ytterligare år av krig kan komma att släcka ytterligare en miljon liv på slagfältet och bland civila.
“Sorgligt och värdelöst”
Den ungerske premiärministern ventilerade häromdagen vad han tycker om EU:s avoga sätt att förhålla sig till den återvalde amerikanske presidenten Donald Trumps fredsplan för Ukraina.
– Bryssels ståndpunkt – att stödja dödande så länge det tar – är moraliskt och politiskt oacceptabel, slog Ungerns ledare fast och beskrev det senaste utspelet från EU:s utrikeschef om hållningen till kriget i Ukraina som “sorgligt” och “värdelöst”.
LÄS ÄVEN: Trump har talat med Putin
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Denna förklaring är ett sorgligt bevis på dåligt ledarskap i Bryssel, sa Orbán i ett inlägg på X med hänvisning till onsdagens uttalande från den så kallade Weimar+-gruppen – EU, Frankrike, Tyskland, Polen, Italien, Spanien och Storbritannien – rörande Ukrainas självständighet och territoriella integritet som också var en distansering till de fredsförhandlingar som USA:s president Donald Trump tagit initiativ till med de ryska och ukrainska ledarna Vladimir Putin respektive Volodymyr Zelenskyj.
Orban inte imponerad
“Vi är redo att stärka vårt stöd för Ukraina […] Vi delar målet att fortsätta stödja Ukraina tills en rättvis, omfattande och varaktig fred uppnås”, sades det i uttalandet. Men Orban är inte imponerad.
– Medan president Donald Trump och president Putin förhandlar om fred, avger EU-tjänstemän värdelösa uttalanden, lät omdömet.
Om europeiska ledare inte får någon plats vid förhandlingsbordet, så som många av dem nu befarar och beklagat sig över, så är det enligt Orban deras eget fel. Sådana platser måste förtjänas “genom styrka, bra ledarskap och smart diplomati”, slog han fast, underförstått att det råder brist på sådana kvaliteter i Bryssel – vill man ha fortsatt krig är man inte lämpad som fredsförhandlare.
“Moraliskt och politiskt oacceptabelt”
Den ungerske premiärminister fördömde därefter EU:s rigida och kompromisslösa hållning som han menar är att välja fortsatt krig, dödande och förstörelse för ukrainarna framför att genom ett givande och tagande i fredsförhandlingar försöka få slut på ett krig, vars offer så här långt kan räknas i miljontal.
– Bryssels ståndpunkt – att stödja dödande så länge det tar – är moraliskt och politiskt oacceptabelt.”
Orbán träffade i juli förra året Putin i Moskva i ett försök till en fredstrevare för Ukraina. Ambitionen att undersöka möjligheterna till et eld upphör fördömdes då från flera europeiska ledare.
EU och regeringen trotsar Trumps fredsförhandlingar
I stället för att välkomna initiativet gick EU:s utrikeschef Kaja Kallas så långt att hon anklagade den ungerske ledaren för att “exploatera” Ungerns dåvarande ordförandeskap i EU:s råd.
– I Moskva representerar Viktor Orbán inte på något sätt EU eller EU:s ståndpunkter, skrev Kallas i ett inlägg på X.
Svenska regeringens ultimatum
Den Trump-fientliga hållningen trumfade även det ukrainska folkets väl eller ve, när Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) uttalade sig om Vita husets initiativ till fredsförhandlingar. Hellre fortsatt krig i Ukraina om inte Europa får sitta med vid förhandlingsbordet, är den svenska regeringens hållning.
– Ingen fred får förhandlas […] utan Europa, var Malmer Stenergards besked i en kommentar till internationell press.
USA:s sändebud: Barnslig hållning
Trumps särskilda sändebud i Ukraina-frågan, Keith Kellogg replikerade på de sura minerna i EU med att dessa borde pröva att agera mer vuxet och konstruktivt för Ukraina i stället för att tycka synd om sig själva.
– Till mina europeiska vänner vill jag säga: Delta i debatten, klaga inte på om ni får vara med eller inte, kom med konkreta förslag, idéer och öka era försvarsutgifter, sade Kellogg.