Nato ger sitt “godkännande” till den ukrainska invasionen av Kurskregionen i Ryssland. Det rapporterar den tyska tidiningen Welt, som intervjuat militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Den tyska tidningen konstaterar att det är första gången som militäralliansen officiellt kommenterat den pågående ukrainska ockupationen av delar av Kurskregionen. En militär operation som pågått i snart fyra veckors tid.

LÄS ÄVEN: Zelenskyjs NYA front in i Ryssland

– Ryssland har bedrivit ett ogrundat aggressionskrig mot Ukraina i mer än 900 dagar och har sedan dess utfört åtskilliga attacker från Kurskregionen över gränsen in i Ukraina. De ryska soldaterna, stridsvagnarna och baserna är enligt internationell rätt legitima mål, säger Stoltenberg till tidningen.

Stoltenberg: Ukraina har rätt

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Stoltenberg påpekar att Ukraina har rätt att försvara sig självt, vilket enligt honom även innebär att försöka erövra terräng i Kursk om det så vill.

– Enligt internationell rätt upphör inte den rätten vid gränsen (till Ryssland red. anm), hävdar Nato-toppen apropå rätten till självförsvar.

LÄS OCKSÅ: VIDEO: Ukrainska ”SS-soldater” trakasserar 74-årig morfar

Stoltenberg upprepar i intervjun tidigare talespunkter om att “det är Ukrainas beslut hur de vill försvara sig”, och tillstår samtidigt att Nato inte i förväg kände till de ukrainska attackplanerna.

– Nato hade ingen roll i det här, hävdar han.

Ryska framgångar i Donbass

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har tidigare talat om att syftet med attacken in i Ryssland är skapandet av en “buffertzon” på den ryska sidan av gränsen. En tydligt sarkastisk referens till att Ryssland under våren använde samma uttryck när de korsade gränsen från Belgorodregionen mot Charkiv som svar på upprepade ukrainska attacker över gränsen.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: ”Väldigt svår situation” när Ryssland anfaller vid ny front

Den ukrainska militären har på mindre än en månad erövrat mellan 1200 och 1300 kvadratkilometer ryskt territorium i Kurskregionen, lite beroende på vem man frågar. Men den inledande effekten av överraskningsoffensiven har avtagit, och de ukrainska soldaterna har större delen av tiden mött hårt motstånd. Ryska militärkällor påpekar gärna att ukrainska trupper på vissa platser tvingats till reträtt.

LÄS ÄVEN: Putin i krismöte när Ukraina avancerar i Kursk-regionen

Samtidigt fortsätter den ryska offensiven i Donbass i östra Ukraina. Under augusti månad erövrade de ryska trupperna 370 kvadratkilometer territorium, enligt ryska militärkällor. De ryska styrkorna avancerar snabbare nu än de gjort på närmare två års tid. Delvis på grund av att ukrainska förband omgrupperats från försvaret i Donbass till offensiven i Kursk.

Och de totala ryska erövringarna under 2024, mellan 1500 och 1600 kvadratkilometer, är större än de ukrainska framryckningarna i Kurskregionen. Åtminstone hittills.

Fler tyska vapen

Men för att fortsätta sitt krigande mot ryssarna i såväl Kursk som i Donbass behöver Ukraina fler vapen och mer pengar. Och de pengarna och de vapnen kommer inte minst från Tyskland.

LÄS OCKSÅ: Cameron: Kriget i Ukraina ”extremt bra valuta för pengarna”

– Jag välkomnar Tysklands tydliga åtagande att förbli Europas största militära donator och samtidigt världens näst största givare till Ukraina, sade Jens Stoltenberg nyligen.

Ett flöde av vapen österut som väcker ett visst motstånd i Tyskland. I början av året stoppade exempelvis det tyska parlamentet ett förslag om att skicka den tysk-svenska kryssningsroboten Taurus till Ukraina

LÄS MER: Tyskland säger nej till att skicka tysk-svensk robot till Ukraina

Dessutom avspeglas motståndet i ett växande stöd för partier som högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AfD) och Sahra Wagenknecht-alliansen (BSW), vilka båda är starkt kritiska till det tyska krigsengagemanget.

LÄS ÄVEN: Historiska framgångar för AfD i tyska delstatsval