När krigshotet ökar rustar Sverige upp sitt försvar, men vad betyder det för vanliga medborgare? Försvarsminister Pål Jonson (M) uttrycker saken tydligt i en medieintervju.
Det är i ett färskt avsnitt av GP:s politikpodd Makten som Jonsson klargör att i händelse av krig vänds principen om att statens främsta uppgift är att skydda medborgarna på ända. Då är det i stället medborgarnas plikt att skydda staten – med sina liv om så behövs.
– Vid fred så finns staten här för att skydda oss. Men vid krig, då är det viktigare att staten och Sverige överlever, klargör han.
LÄS ÄVEN: HELA LISTAN: Ministrarna som gjort och inte gjort lumpen
Enligt Jonson förändras svenskarnas rättigheter drastiskt vid ett krig. I fredstid har staten uppgiften att skydda invånarna från yttre hot och upprätthålla säkerheten i samhället. Men i en krigssituation prioriteras statens fortlevnad högre än individens säkerhet och friheter.
Kraftiga inskränkningar i friheten
Jonson beskriver att den allmänna tjänsteplikten gäller för alla svenskar mellan 16 och 70 år. Det innebär att den individuella friheten kraftigt inskränks, bland annat att ingen medborgare får lämna landet och alla är skyldiga att utgöra de arbets- eller krigsuppgifter som staten ålagt dem.
LÄS ÄVEN: Regeringen: Sverige attackeras först vid ett Nato-Ryssland-krig
På frågan om det innebär att individen kan offras i ett svårt läge svarar Jonson indirekt, men tydligt: i extrema situationer kan individens säkerhet underordnas det övergripande målet att säkra Sveriges existens som nation.
Har packat krigsväskor
I mer lättsam ton berättar försvarsminister Pål Jonson i poddavsnittet att han själv har packat så kallade krigsväskor, både i sin tillfälliga bostad i Stockholm och på familjens gård i Värmland.

Försvarsministern uppger sig ha följt MSB:s rekommendationer till punkt och pricka. I väskorna finns det han menar är det viktigaste: kontanter, vevradio, vatten och matvaror som täcker grundläggande behov vid kris eller krig.
“Risk att jag sitter i ett bergrum någonstans”
När Jonsson cirka 20 minuter in i samtalet får frågan om huruvida han själv är beredd att försvara Sverige vid fronten, svarar han först:
– Det är väl det minsta man kan begära.
Därefter utvecklar han sitt svar:
– Om det värsta skulle hända är det en risk att jag sitter i ett bergrum någonstans.
Upprepar ifrågasatt påstående
I påannonsen påstår GP:s reporter och poddens programledare Alexandra Carlsson Tenitskaja som bakgrundsinformation att USA:s president Donald Trump kan komma att “lämna Sverige i sticket”. Det är något som den senaste tiden upprepats ofta i försvarsdebatten.
Påståendet har dock kritiserats för att sakna belägg, detta med hänvisning till att Trump aldrig ifrågasatt artikel 5 i Natostadgan som förpliktar till kollektivt och ömsesidigt försvar för alla medlemsländer.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.