Europeiska unionen har officiellt infört en förordning vars innebörd är att användningen av insekter som ingredienser i bröd och kakor legaliseras.

Förordningen antogs av EU-kommissionen och undertecknades av ordförande Ursula von der Leyen i januari. Specifikt är det UV-behandlat pulver av mjölmask som godkänts som ett nytt livsmedel på den europeiska marknaden.

EU har länge hävdat att unionens medborgare äter för mycket kött och anser att alternativ som detta är bättre, rapporterar TVP World.

Målet med EU-kommissionens klimatpolitik är att minska utsläppen av växthusgaser med 90 procent till 2040 jämfört med 1990 års nivå.

LÄS ÄVEN: Skola lurar elever att äta insekter – SVT jublar

Jordbruket genererar över tio procent av de årliga gasutsläppen. Därför har det också funnits en satsning på laboratorieproducerat kött och en ambition om att införa insekter i EU-medborgarnas dieter.

– Insekter kan spela en viktigare roll för att öka tillgängligheten och anskaffningen av alternativa proteiner, säger Rafael Perez-Berbejal, ledare för nya livsmedel vid GD SANTE, kommissionens avdelning med ansvar för EU:s politik för livsmedelssäkerhet och hälsa.

Larver i bröd och kakor

Insekter är rika på protein och innehåller i torkad form en proportionellt sett större mängd än boskap men deras exoskelett är gjorda av kitin som människor har svårigheter att smälta. Detta kan i sin tur begränsa tillgången på näringsämnen som protein och aminosyror.

Efter den nya förordningen kommer bröd lagligen kunna innehålla fyra gram mjölmask per 100 gram och 3,5 g larver per 100 g kaka.

LÄS ÄVEN: EU: Nu ska vi lära oss att äta insekter