Att kräva en dokumenterat kvalitetssäkrad tandläkarutbildning vid anställning är diskriminering. Det menar Diskrimineringsombudsmannen (DO) i ett nytt beslut där två tandläkarföretag kritiseras för att ha bortsorterat en syrisk tandläkare med hänvisning till att han saknar utbildning från Sverige. DO kräver 40 000 kronor i ersättning från vardera arbetsgivare – och slår samtidigt fast att likabehandling väger tyngre än patientsäkerhet i anställningssammanhang.

Den aktuella tandläkaren påstod sig ha en tandläkarexamen från Damaskus i Syrien. Efter att ha kommit till Sverige har han gått en kompletterande snabbkurs vid Göteborgs universitet, vilket Socialstyrelsen ansåg tillräckligt för att dela ut en svensk tandläkarlegitimation. Två tandläkarföretag delade inte myndighetens generösa tolkning av vem som kan anses vara en bra tandläkare och ha en fullgod tandläkarutbildning och lät via ett rekryteringsföretag sökande med en kvalitetssäkrad svensk tandläkarutbildning gå före för att få den utlysta tjänsten.

LÄS ÄVEN: Tandläkare rotfyllde friska tänder och glömde avbruten fil i munnen

Diskrimineringsombudsmannen har nu bedömt att tandläkarens bakgrund blev en belastning, och att kravet på svensk utbildning i praktiken ledde till att personer med utländsk examen missgynnas, så kallad indirekt diskriminering.

– Alla personer som har en svensk tandläkarlegitimation ska ha lika möjligheter att arbeta som tandläkare i Sverige. Att sålla bort personer på grund av utbildningsland hindrar dem från att ta del av arbetsmarknaden på lika villkor, säger Karin Ahlstrand Oxhamre, chef för DO:s rättsenhet i en kommentar till beslutet.

DO: Kravet saknar berättigat syfte

I sin utredning kommer DO fram till att kravet på en kvalitetssäkrad svensk utbildning eller motsvarande varken är “lämpligt eller nödvändigt”, trots att många arbetsgivare vill ha det som en kvalitetsindikator och säkerställa att man inte får in oskickliga yrkesutövare eller fuskare som köpt sina examina på svarta börsen – ett utbrett problem i Sverige idag i vissa invandrargrupper. Enligt myndigheten är det endast den svenska legitimationen som ska vara vägledande – oavsett var grundutbildningen är genomförd och hur dokumenterad den är. Alla arbetsgivare förväntas lita på och efterrätta sig Socialstyrelsens bedömning.

Krav på svensk tandläkarutbildning diskriminering, anser DO Bild: Michael S. Kelly.

Att arbetsgivare föredrar en utbildning som är lätt att bedöma, jämförbar med svenska krav och som följer europeiska riktlinjer är inte tillräckligt skäl, enligt DO. En sådan urvalsprincip anses strida mot diskrimineringslagen när den i praktiken utestänger invandrare med andra utbildningsbakgrunder. Att dessa sådana utbildningar kan och i många fall dokumenterat konstaterats ha avsevärt lägre kvalitet, spelar enligt DO ingen roll.

DO kräver skadestånd – arbetsgivare kan stämmas

DO har nu begärt att de två tandläkarföretagen ska betala 40 000 kronor vardera i diskrimineringsersättning till tandläkaren. Företagen har till mitten av augusti på sig att betala. Om betalningen uteblir kan ärendet komma att lämnas till Arbetsdomstolen för prövning.

LÄS ÄVEN: Tandläkare i Malmö drog omotiverat ut patienters tänder

Ärendet kan bli vägledande för hur arbetsgivare inom vård och omsorg hanterar krav på utbildningsbakgrund framöver. Om DO:s linje vinner stöd i domstol, kan det i praktiken bli förbjudet att prioritera svenska eller EU-baserade utbildningar framför svagt dokumenterade examina från lågutvecklade länder – så länge den sökande har fått ut en svensk legitimation.